Ana Sokolović

SVATBA, komorna opera za šest ženskih glasov a capella

SVATBA, komorna opera za šest ženskih glasov a capella

Glasba in libreto: Ana Sokolović

Glasbeno vodstvo: Jelena Susnick

Režija: Andrej Jus

Scenografija: Jaro Ješe

Kostumografija: Maja Sotošek

Producentki: Katja Konvalinka (SKGG), Staša Mihelčič (CD)

Zasedba vlog: 

Milica: Štefica Grasselli, sopran

Danica: Theresa Plut, sopran

Lena: Katja Konvalinka, sopran

Zora: Irena Yebuah Tiran, mezzosopran

Nada: Barbara Jernejčič Fürst, mezzosopran

Ljubica: Anja Zemljarič, mezzosopran

Koprodukcija: Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG) in Cankarjev dom

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo.

Založba: Boosey & Hawkes

Svatba je komorna opera v srbskem jeziku za šest ženskih glasov a cappella in občasno spremljavo tolkal, ki jo izvajajo pevke same. Glasbo in libreto podpisuje v Kanadi živeča srbska skladateljica Ana Sokolović. Opera se dogaja na večer pred poroko Milice, mladega dekleta, ki s prijateljicami proslavlja svoj odhod v zakonski stan. Delo je bilo premierno izvedeno leta 2011 v Torontu, od takrat pa je redno izvajano na mnogih svetovnih odrih.

Svatba je kompozicijsko zelo zahtevno in zanimivo vokalno delo skladateljice, ki se je po študiju v Novem Sadu in Beogradu preselila v Kanado in naredila izjemno kariero. Njena dela prejemajo prestižne nagrade, je rezidenčna skladateljica uglednih orkestrov, zastopa jo založba Boosey and Hawkes. Sama opera Svatba je prejela izvrstne kritiške odzive in nagrado Dore Mavor Moore za "Izjemno novo opero." S pisanim zvočnim svetom in balkanskimi ritmi navdušuje občinstvo na referenčnih opernih odrih po vsem svetu.

...

ANA SOKOLOVIĆ, kanadska skladateljica srbskega rodu, je pomembna osebnost v sodobni glasbi. Mednarodno se je uveljavila s svojo domiselno, ritmično usmerjeno glasbo, z repertoarjem, ki sega od kritiško priznanih oper in orkestrskih del do močnih solističnih in komornih del.

    Sokolovićeva, ki izvira iz Srbije, je študirala pri Dušanu Radiću v Novem Sadu in Zoranu Eriću v Beogradu. Nato se je preselila v Montreal, kjer je magistrirala na Univerzi v Montrealu pri Joséju Evangelisti. Njeno navdušenje nad različnimi umetniškimi oblikami je razvidno iz njene široke palete koncertnih in odrskih del.

    Pisani zvočni svet Ane Sokolović je pogosto navdihnjen z balkansko folkloro in njenimi prazničnimi, asimetričnimi ritmi. Njene štiri opere so bile izvedene po vsem svetu, od Montreala do San Francisca in od Luksemburga do Hannovra. Njeno opero Svatba za šest ženskih glasov iz leta 2010 so predstavili Opera Philadelphia, Opera San Francisco in Festival d'Aix-en-Provence ter prejela nagrado Dore Mavor Moore za "Izjemno novo opero." Le Monde jo je opisal kot "Obred pomladi, miniaturo, ki izumlja univerzalno fonetiko človeškega srca." Skladateljičino prvo opero Polnočno sodišče, ki je bila predstavljena v kraljevi operni hiši v Covent Gardenu, je Opera News pohvalila zaradi "osvežujočega zvočnega sveta divje inventivne igrivosti, napolnjenega z veseljem do življenja". Trenutno piše delo The Old Fools, novo opero za kanadsko operno družbo, ki bo premierno uprizorjena predvidoma leta 2022.

    Sokolovićeva je pred kratkim za koncertna dela prejela dve zaporedni nagradi JUNO za "Klasično skladbo leta": leta 2019 za Golden Slumbers Kiss Your Eyes (za kontratenor, refren in orkester); in leta 2020 za Evto, koncert za violino in veliko zasedbo. Njeno glasbo so izvajali priznani orkestri, vključno z Orchestre symphonique de Montréal (Kent Nagano, Charles Dutoit), National Arts Center Orchestra, Vancouver Symphony Orchestra in Beograjski filharmonični orkester. V letih 2011–2012 je Société de musique contemporaine du Québec (SMCQ) svojo »Série Hommage« posvetila njini glasbi z več kot 200 nastopi in dogodki v skupnosti po vsej Kanadi. Dobila je tudi nagrado Opus Quebec Music Council, nagrado SOCAN Jan V. Matejcek, nagrado Sergeja Garanta pri fundaciji Émile-Nelligan in nagrado skladateljev National Arts Center, ki je vključevala vrsto komisij in predavateljskih rezidenc.

    Glasba Ane Sokolović je bila posneta na več kot 20 albumih z  uglednimi zasedbami: Ensemble contemporain de Montréal, SMCQ, Quatuor Bozzini, Ensemble Transmission, Turning Point Ensemble in Aventa Ensemble. Festivali po vsem svetu so predstavili tudi njena dela, med drugim Festival d'Aix-en-Provence, Festival Présences v Parizu, Nordijski glasbeni dnevi v Reykjaviku, Beneški glasbeni bienale, Glasbeni bienale v Zagrebu, Nizozemski festival v Amsterdamu, festival aDevantgarde v Münchnu, El Cervantino v Mehiki, festival Diaghilev v Permu, glasbeni festival v Pekingu in glasbeni dnevi ISCM v Vancouvru.

    Nedavno je prestižna glasbena založba Boosey & Hawkes v svoj katalog dodala dela Ane Sokolović. Naslednja tri leta bo rezidenčna skladateljica Montréalskega simfoničnega orkestra. Poleg skladateljske dejavnosti poučuje kompozicijo na Univerzi v Montrealu.

Foto: Darja Štravs Tisu