Johnna Adams

GORAZDOV VOZEL

JOHNNA ADAMS

GORAZDOV VOZEL

Gidion's Knot

Režiserka Ajda Valcl

Prva slovenska uprizoritev

Prevajalka Tina Mahkota
Režiserka Ajda Valcl
Dramaturginja Tina Kosi
Scenografka Urša Vidic 
Kostumografka Urša Recer 
Lektor Jože Volk
Oblikovalci svetlobe Ajda Valcl, Urša Vidic, Denis Kresnik

Igrajo
Jasna Barbara Medvešček/Lučka Počkaj
Karin Manca Ogorevc/Tanja Potočnik

Johnna Adams je diplomirala na prestižni gledališki šoli univerze DePaul in magistrirala iz dramskega pisanja na Hunter Collegeu. Napisala je več kot 20 dram. Za dramo Gorazdov vozel je prejela nagrado Steinberg/American Theatre Critics Association Citation leta 2013. Ob tem je dobitnica nagrade Princess Grace leta 2012.

Drama Gorazdov vozel je bila objavljena v reviji American Theatre Magazine, premiero pa je doživela na Contemporary American Theatre Festivalu v Shepherdstownu leta 2012, od takrat so jo uprizorili že več kot štiridesetkrat v različnih državah ZDA.

Drama se odvija na šoli, ko pride mati umrlega učenca na sestanek k učiteljici. Ta je bil sprva mišljen kot skupni sestanek z učencem, starši in predstavniki šole, zato je učiteljica presenečena, da je mati nanj sploh prišla. Pretresljiva igra govori o odnosu med žalujočo materjo in čustveno učiteljico. Osnovnošolec Gorazd je storil samomor na dan, ko so ga izključili iz šole. Lahko bi bil žrtev nadlegovanja ali pa je bil on sam tisti, ki je nadlegoval druge. Skozi čustveni dialog skušata mati preminulega dečka in njegova učiteljica ugotoviti, kaj je fanta pripeljalo do tragičnega dejanja.

Gre za dramo o nekaterih ključnih vprašanjih šolskega sistema, odgovornosti učiteljskega poklica, svobode izražanja … Drama govori o šolstvu, vlogah staršev in učiteljev v vedno bolj kaotičnem svetu. Aktualni problemi šolskega sistema, pravic in dolžnosti učiteljev, staršev in učencev sodijo med najbolj pereča vprašanja današnje družbe. Prav ta vprašanja so pomembna tudi za naše gledališče, saj skušamo vsako sezono odpreti nekatere najbolj boleče točke naše družbe, pa naj gre za demenco (Oče), sprejemanje hendikepiranosti (Večni otrok) ali šolski sistem (Gorazdov vozel).

Če se znajdete v stiski, se po pomoč lahko obrnete na https://www.tosemjaz.net/kam-po-pomoc/.