Slavoj Žižek

DOBRODOŠLI V DUHOVNEM ŽIVALSKEM KRALJESTVU

α {Kolofon}

Nastopajo:
Petra Govc
Pavle Ravnohrib
Janez Hočevar - Rifle
Aleksandra Balmazović
Mateja Rebolj
Magdalena Reiter
Irena Yebuah Tiran
Leticia Slapnik Yebuah
Akira Hasegawa
Jure Longyka

Koncept in režija: Matjaž Berger
Glasba: Peter Penko
Scenografija: Marko Japelj
Koreografija: Magdalena Reiter
Kostumografija: Alan Hranitelj
Dramaturgija: Jela Krečič
Oblikovanje zvoka: Uroš Bon
Oblikovanje svetlobe: Simon Žižek
Oblikovanje videa: Gašper Brezovar
Lektura: Barbara Rogelj
Adaptacija besedila: Matjaž Berger
Asistenta adaptacije besedila: Mitja Sočič, Andreja Kopač
Fotografija v uprizoritvi: Anka Bulovec
Asistent režije: Mitja Sočič
Maska: Mateja Bajda
Garderoba: Nataša Recer
Inspicienta: Andrej Berger, Mitja Sočič
Produkcija: Anton Podbevšek Teater

O predstavi

Anton Podbevšek Teatru (Novo mesto) bodo prvič na svetu znotraj uprizoritvenih umetnosti izvedli delo Slavoja Žižka – Dobrodošli v duhovnem živalskem kraljestvu. Avtor koncepta in režiser predstave, katere premiera bo 25. maja 2013 (ob 20. uri) v Dvorani novomeške pomladi, je Matjaž Berger.V predstavi nastopajo: Petra Govc, Pavle Ravnohrib, Janez Hočevar - Rifle, Aleksandra Balmazović, Mateja Rebolj, Magdalena Reiter, Irena Yebuah Tiran, Leticia Slapnik Yebuah, Akira Hasegawa in Jure Longyka.

Uprizoritev nosi naslov Žižkovega odličnega besedila o ideologiji vsakdanjega življenja, ki je referenčno vezano na poglavje iz Heglove Fenomenologije duha (Duhovno živalsko kraljestvo in goljufija ali stvar sama).

Hegel je s to sintagmo poimenoval moderne civilizirane družbe, kjer so »človeške živali« – posamezniki, ki sodelujejo v zapleteni mreži civilne družbe – ujete v samozainteresirane interakcije in so vse potrebe skupnosti podrejene osebnim interesom posameznikov. Opisano družbeno stanje hkrati ne pripelje do morebitnega prenaglega zaključka – da ljudje nekako »regresiramo« na nivo živali –, marveč da civilno družbo bolj kot kadarkoli prej v zgodovini človeštva strukturirajo tržna in izločitvena pravila, ki razkrajajo družbo. Liberalni manko solidarnosti in posledični razkroj družbe najbolje zgošča zgodba iz predstave, ki jo v delu Leninova izbira vrhunsko izpelje Slavoj Žižek – o dveh belcih v puščavi, ki se jima nenadoma prične približevati lačen lev in se prvi ustraši, drugi pa si prične počasi obuvati svoje tekaške čevlje. Prvi ga nato vpraša: »Ampak zakaj to počneš? Ali ne veš, da je lev hitrejši od človeka?« Drugi mu odgovori: »Ne nameravam prehiteti leva – ampak tebe!«

Gestus uprizoritve je strukturiran kot montaža zgledov, simptomov, ideoloških fenomenov preteklega in sodobnega, ki so plod dela »človeške živali«, kot so: institucionalni zločini, totalitarizem, demokracija, rasizem, antisemitizem, birokratizem, kinder jajček, humor, intimizem, seksualnost, prehrambna industrija, Hitchcock, zločin, holokavst itd. Za zgled Žižkovih »parabol« oz. »lekcij« navedimo izpeljavo iz naslednje anekdote:

Sodeč po znani anekdoti je neki nemški častnik med drugo svetovno vojno obiskal Picassa v njegovem pariškem ateljeju; tam je videl »Guernico« in ga zaprepaden nad modernistično »kaotičnostjo« slike vprašal: »Si ti to napravil?« Picasso je mirno odgovoril: »Ne, TI si to napravil!« Danes mnogi liberalci, soočeni z nasilnimi izbruhi, kot je bilo plenjenje v pariških predmestjih, sprašujejo tistih nekaj preostalih levičarjev, ki še vedno stavijo na radikalno družbeno transformacijo: »Nisi to storil ti? Je to tisto, kar hočeš?« In odgovoriti je treba s Picassom: »Ne, ti si to napravil! To je rezultat tvoje politike!«

Avtorska ekipa uprizoritve Dobrodošli v duhovnem živalskem kraljestvu je: scenograf Marko Japelj, avtor glasbe Peter Penko, koreografinja Magdalena Reiter, kostumograf Alan Hranitelj, oblikovalci zvoka Uroš Bon, svetlobe Simon Žižek, videa Gašper Brezovar,dramaturginja Jela Krečič, lektorica Barbara Rogelj in asistent režije Mitja Sočič.

Po Brechtovemu Me-Ti/Knjigi obratov, Badioujevem Dvajsetem stoletju, uprizorjenem na novomeškem velodromu, je Žižkov Dobrodošli v duhovnem živalskem kraljestvu tretji APT-ov projekt iz cikla »Največji sovražniki divjih slonov so udomačeni sloni«.