Predstava Izumitelj na zemlji uvrščena v tekmovalni program desete bienalne izdaje slovenske sodobne plesne umetnosti - Gibanica!

Predstava Anton Podbevšek: Izumitelj na zemlji, v režiji Bare Kolenc, je bila po izboru mednarodne selektorske ekipe (Zala Dobovšek, Betina Mausch, Benjamin Perchet) uvrščena v tekmovalni program desete bienalne in jubilejne izdaje slovenske sodobne plesne umetnosti - Gibanica, ki bo potekala med 15. in 18. septembrom 2021, na različnih performativnih prizoriščih.

UTEMELJITEV SELEKTORJEV
Izbor predstav za 10. Gibanico v letu 2021 kaže na pestrost in živahnost slovenske sodobnoplesne scene. Upamo, da bo izbrani nabor gibanj, tematik in čustev gledalce zadovoljil in jih spodbudil k razmisleku o času, v katerem živimo.
Koreografija predmetov, drag, urbani kulturni vplivi, refleksivni ogled mesta, koreografska eksplozija ali geste vsakdanjega življenja, intimna ali zgodovinska pričevanja: komaj čakamo, da se ponovno zberemo v Ljubljani ter v živo praznujemo raznoliko umetnost plesa.
Po enoletni prekinitvi z občudovanjem gledamo na vse umetnice in umetnike in, ki so se prijavili na festival, medtem ko so bili gledališki zastori spuščeni, nastajajoče produkcije odpovedane, načrti za prihodnost pa porušeni.
Naš cilj je bil, da bi izbor odražal ustvarjalnost in edinstvenost umetnic in umetnikov v Sloveniji ter izpostavil najpomembnejša dela, ki trenutno nastajajo na tem območju.
Pri tem smo sledili kriterijem odličnosti, eklekticizma in drznosti. Izbrane predstave smo – od blizu in od daleč – proučili skozi prizmo raznolikosti v smislu kulture, spola, starosti in sloga.