Mednarodno gostovanje Talke na Korčuli 22. avgusta 2020

Spoštovani!

Anton Podbevšek Teater (APT) se pripravlja na mednarodno gostovanje s predstavo
Paul Claudel - Jacques Lacan: Talkav režiji Matjaža Bergerja, v koprodukciji Anton Podbevšek Teatra in Galerije Božidar Jakac, ki bo 22. avgusta 2020 ob 21. uri, v starem mestnem jedru Korčule.

Gre za četrto tradicionalno gostovanje APT-a na Korčuli - po uprizoritvah predstave: Čas je otrok, ki se s kamenčki igra, otrok na prestolu (leta 2017), Trojnem življenju Antigone (leta 2018) in Gnusu, besedah in rečeh (leta 2019).

Gre tudi za kontinuirano organizacijsko sodelovanje APT-a s Centrom za kulturo Korčula ter za povezovanje dveh mest v mednarodnem kontekstu – Novega mesta in Korčule.

Predstava Talka je bila premierno uprizorjena 29. junija 2020 v dvorišču nekdanjega cistercijanskega samostana Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki in na 68. Ljubljana Festivalu, v preddverju Križank.

V predstavi Talka nastopajo: Anuša Kodelja, Borut Doljšak, Gregor Čušin, Pavle Ravnohrib,
Janez Hočevar, Lovro Zafred.

Ostali sodelujoči avtorji: Duo Silence (glasba), Nejc Gazvoda (adaptacija besedila - skupaj z Matjažem Bergerjem), Peter Movrin in Metod Črešnar (kostumografija), Sara Slivnik in Dorian Šilec Petek (scenografija), Iztok H. Šuc in Gašper Vovk (avtorstvo projekcij) ...

Čemu Claudelova Talka v teh časih? Režiser Matjaž Berger med drugim zapiše: "Ker smo na nek način vsi talci svoje besede, ker se pred nami vedno znova pojavi nek paradoks izsiljene izbire, v katerem postajamo ali se zgubljamo (ali zgubimo). Ker je tudi vedno znova pred nami vprašanje, katera od poti ali vednost (vedenje) ali vera (up, mnenje) je relevantnejša pot do resnice, ki jo pred nas postavlja kontekst dejanskosti. Nadalje je Talka vrhunska Claudelova melodrama, Lacan pravi, sodobna tragedija, o žrtvovanju, o žrtvovanju, ki ga uprizori ženska v kontekstu moške dominacije. In naposled, Talka je drama diskurza ženskega versagung, velikega Ne!, ki ga glavna junakinja Sygne de Coûfontaine uprizori kot upor proti okupatorju svojega življenja - v sklepni sekvenci drame ..."

Več o predstavi in fotogalerija na povezavi: www.antonpodbevsekteater.si

Mitja Sočič / APT