Mednarodno gostovanje APTa s predstavo In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek na Korčuli

Spoštovani!

V soboto, 21. avgusta 2021, bo Anton Podbevšek Teater petič zapored gostoval na Korčuli, tokrat z uprizoritvijo In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek, Andreja Inkreta {v adaptaciji Eve Mahkovic in Matjaža Bergerja}, v koprodukciji APTa in SNG Nova Gorica, v režiji Matjaža Bergerja, ki je bila premierno izvedena letošnjega maja v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici, gostovala pa je tudi na 69. Ljubljana Festivalu. 

Kocbek, ki je del mladosti preživel s Pinom Mlakarjem na konceptualnih aktivnih in aktivističnih taborih na otokih, na Hvaru in Mljetu, med drugo vojno pa še s Titom na Visu, se torej vrača v Dalmacijo, na prizorišče nekdanje slavne mednarodne korčulanske letne šole {revije Praxis}. Gostovanje poteka na povabilo Centra za kulturo Korčula, uprizoritev pa bo izvedena znotraj arhitekture starega mestnega jedra Korčule.   

 Matjaž Berger, režiser predstave, v intervjuju za časopis Delo: »Našo gledališko uprizoritveno tovarišijo v predstavi In stoletje bo zardelo je pravzaprav v procesu nastajanja predvsem zanimalo, kdo je Edvard Kocbek kot upornik, kdo kot ultimativna zvestoba, kdo kot heroj duha, kdo kot partizan, kdo kot pesnik, ki pravi, da nikoli ne bo prenehal biti, kdo kot etična pokrajina, ki govori {s Spinozo}, da so samo svobodni ljudje hvaležni eni drugim…«

Novinarka Tadeja Krečič Scholten, ki si je predstavo In stoletje bo zardelo ogledala v ljubljanskih Križankah v sklopu 69. Ljubljana festivala, je za Radio Slovenija dejala: »In stoletje bo zardelo, je uspela dramatizacija izjemne biografije in znotraj nje občutljive teme zvestobe in izdajstva z veliko zavzetostjo vseh oblikovalcev predstave, tudi mlade generacije slovenskih igralcev, izmed katerih naj omenim vsaj Boruta Dolšaka kot mladega Kocbeka in Barbaro Ribnikar kot ženo Zdravko …«

 V predstavi nastopajo: Borut Doljšak, Peter Harl, Anuša Kodelja / alternacija: Barbara Ribnikar, Matija Rupel, Mario Dragojević, Vitorija Zdovc, Timotej Novaković, Gregor Podričnik, Lovro Zafred, Gregor Čušin, Pavle Ravnohrib, Janez Hočevar, Gal Žižek.

Koprodukcija: Anton Podbevšek Teater in SNG Nova Gorica, v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana in Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki. 

Več o predstavi na povezavi: www.antonpodbevsekteater.si

foto: Barbara Čeferin

 APT