»JESENSKI VIHAR NA MORJU, SKOZI NIČIŠČE V RDEČI KAOS« Srečko Kosovel

»Jesenski vihar na morju, skozi ničišče v rdeči kaos.« Srečko Kosovel

Anton Podbevšek Teater (APT) se je vrnil iz izjemno uspešnega gostovanja iz Nacionalnega parka Mljet. Predstava Kons:o:vel, avtorja Janez Vrečka, v režiji Matjaža Bergerja, je bila uprizorjena pri in na Malem mostu, ki ločuje in povezuje Veliko in Malo jezero.

Uprizoritev je privabila obiskovalce iz Hrvaške in drugih držav, ki so bili navdušeni nad spektaklom in nad poezijo oziroma mislijo Srečka Kosovela, v interpretaciji igralcev: Pavleta Ravnohriba, Aleša Valiča, Tjaše Železnik, Janeza Hočevarja, Barbare Ribnikar, Jane Menger, Lane Voljč in Gala Žižka.   

»Jesenski vihar na morju, skozi ničišče v rdeči kaos. Kozmično doživetje: Če greš po srebrni jesenski cesti, lahko doživljaš kozmičnost. Črni gozdovi … Nebo ni mistika, ampak je PROSTOR«, so Kosovelove besede, ki jih je ponesla in zapečatila burja, ob bučanju morja in vonju borovcev, v naše in njihove duše.

Gostovanje APT-a na Mljetu je spremljalo veliko zanimanje hrvaške javnosti, še posebej televizijska hiša HTV je s televizijsko ekipo posnela predstavo, režiser predstave Matjaž Berger pa je bil gost oddaje Dobro jutro, Hrvatska.

V prihodnjem letu se APT ponovno vrača na Mljet, po do sedaj realiziranih »Site-specific« uprizoritvah, na lokacijah Pomene, Otoka Sv. Marije in Malega mosta, bo naslednje leto APT-ova predstava realizirana na lokaciji Velikih vrat/Soline, vstop v Veliko jezero.