In stoletje bo zardelo 28. marca 2022 na 52. Tednu slovenske drame

Spoštovani,

predstava Andrej Inkret: In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek, v režiji Matjaža Bergerja, bo 28. marca 2022 ob 18. uri, v okviru tekmovalnega programa 52. Tedna slovenske drame, uprizorjena v Vovkovem vrtu ob gradu Khislstein

Predstava je nastala v koprodukciji Anton Podbevšek Teatra in SNG Nove Gorice, ter v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki in Cankarjevim domom Ljubljana.

Selektor festivala Rok Andres, ki si je ogledal 68 uprizoritev, nastalih na podlagi slovenskih dramskih predlog, in so bile premierno uprizorjene leta 2021, je pred začetkom festivala utemeljil izbor tekmovalnega in spremljevalnega festivalskega programa: »Uprizoritve, ki sem jih izbral v oba programska sklopa, se osredinjajo na dve premisi: na temo aktualnega trenutka in na vprašanje, o čem si upamo govoriti. Sodobni čas se poraja v uprizoritvah najprej v izhodiščih samih besedil, v katerih najdemo: politično razdrobljenost, posameznika v nesolidarni družbi, psihična stanja z boleznimi, podnebno krizo, odvisnosti, katastrofičnost, polarizacijo družbe (družine, skupnosti), občutek konca zgodovine ali trenutka tik pred kritičnim obratom. Umetniška obdelava aktualnega trenutka se nadaljuje z zgodovinskimi ali dokumentarističnimi temami, ki z oddaljenosti, s postopki distance, učinkovito spregovorijo o težavah in dilemah, ki nas še kako zadevajo in nas vzpostavljajo /… / Poleg osrednjega merila, ki je vedno kakovost izbranih uprizoritev, je treba poudariti, da izbor določajo tudi nekatere druge kategorije. Med njimi je najizrazitejša vsebinska – torej prezentnost teme, ki jo predstavlja uprizoritev ali osrednje sporočilo uprizoritve. Različne so tudi oblike naracije: od klasičnih, dramskih uprizoritvenih postopkov do avtorskih pristopov z elementi performativnega, dokumentarnega in pripovedovalskega gledališča.«

Za festivalske nagrade v tekmovalnem delu programa se bo potegovalo osem predstav, v spremljevalni program pa je bilo uvrščenih še pet predstav.

V predstavi In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek nastopajo: Borut Doljšak, Peter Harl, Anuša Kodelja, Matija Rupel, Mario Dragojević, Vitorija Zdovc, Timotej Novaković, Gregor Podričnik, Lovro Zafred, Gregor Čušin, Pavle Ravnohrib, Janez Hočevar, Gal Žižek.

Več o predstavi in avtorski zasedbi na naslovu: antonpodbevsekteater.si.

Mitja Sočič, Anton Podbevšek Teater