Goran D. Bogdanovski

SUN CITY

α {Kolofon}

Goran D. Bogdanovski

Ples: Dejan Srhoj, Magdalena Reiter, Željko Božič, Teja Reba, Kristina Aleksova, Sebastjan Starič, Jurij Konjar
Glasba: Michael Wadada & Angel Eye - Suns of Arqa; Laszlo Hortobagy, Borut Bernik - Torul
Oblikovanje tona: Simon Žižek
Dramaturški nasvet: Tomi Janežič
Scenografija: Irena Pivka
Kostumografija: Bjanka Adžić Ursulov
Lučno oblikovanje: Andrej Hajdinjak
Fotografija: Peter Uhan
Oblikovanje gledališkega lista: Tanja Radež
Oblikovanje vabila in plakata: Studio Pašteta
Gospodar hiše APT: Mitja Brudar
Vodja projekta v APT: Jasna Dokl Osolnik
V sodelovanju z: O Espaco do Tempo (P), Zavod Bunker, Galerija Kapelica

Sponzorji: Rudolf, Marand, Odiseja
Produkcijo so omogočili: Mestna občina Novo mesto, Krka d.d., Ministrsvo RS za kulturo, Mestna občina Ljubljana, British Council

Soprodukcija:

Anton Podbevšek Teater
Prešernov trg 3
8000 Novo mesto
tel 07/3917 810
e-mail: apt@siol.com

in

Fičo Balet
Gradaška 16
1000 Ljubljana
tel 031 431 093
e-mail: ficobalet@yahoo.com
www.ficobalet.org

Sun City

SUN CITY je mesto (vez) med vsakdanjim življenjem in plesom, intimni plesni spektakel, celovečerna plesna uprizoritev za sedem plesalcev, ki s svojo različnostjo pokrivajo skoraj vse plesne zvrsti. Eno od izhodišč za razmišljanje je bila pozitivna literarna utopija z 16. stoletja "The City of the Sun" italijanskega dominikanskega teologa, filozofa in pesnika Tommasa Campanelle. Prvi korak, ki nas je postavil v sončno mesto, pa iskanje skupnega jezika in izraza ter vprašanje, ali sta v taki postavitvi individualcev razumevanje in ljubezen sploh še možni? Razvili so se moški in ženski principi, zgodbe o ljudeh in o njihovih ekstremnih medčloveških odnosih, kot tudi individualne izpovedi in kolektivna gibanja, v katerih se skozi ples manifestirajo različne spremembe energijskih in emocionalnih polj. Del glasbe v živo izvaja skupina Suns of Arqa (UK), ki pod vodstvom Michaela Wadade producira eno bolj eklektičnih in navdihujočih glasb danes.

Stanovalci Sončnega mesta so:

Dejan Srhoj, plesalec, performer, pedagog in koreograf. Nekdanji solist SNG Opere in balet Ljubljana, kjer je po končani baletni akademiji v Münchnu, odplesal glavne vloge v klasičnih baletih - Princa v Labodjem jezeru in Princa v Trnuljčici, Kaščeja v Ognjeni ptici, ter Lucentia v Ukročeni trmoglavki. Kot plesalec je prejel kar nekaj nagrad. Leta 2000 je soustanovil Fičo Balet, kjer skozi inovativne plesne in gledališke produkcije ter ustvarjalne delavnice razvija lastni izraz. V zadnjem času pa sodeluje s Silvanom Omerzujem, Ivico Buljananom ter Emilom Hrvatinom. Decembra 2005 je v Stari Elektrarni Ljubljana uprizoril svoj koreografski prvenec, plesni solo Rob Raja.

Magdalena Reiter, koreografinja in plesalka. Prihaja iz Poljske, kjer je od leta 1999 do 2003 sodelovala z Dada von Bzdülöw Theatre. Trenutno živi in dela v Sloveniji. Diplomirala je na nacionalni baletni šoli v Gdansku ter končala akademijo PARTS v Bruslju. Ustvarila je šest koreografij in z njimi nastopila širom Evrope. Najvidnejši med njimi, Forma interrogativa in Moment sta bili večkrat nagrajeni, prva na Gibanici 2005 v Ljubljani, druga na Teaterfestu v Sarajevu, obe pa kot najboljši sodobnoplesni uprizoritvi nominirani za nagrado Povodni mož. Kot pedagoginja pripravlja klase in delavnice sodobnega plesa.

Teja Reba, plesalka, ki je po diplomi iz umetnostne zgodovine in primerjalnih performativnih umetnosti na Sorboni v Parizu, kjer je prišla v stik s plesom in rituali v različnih kulturah, diplomirala še iz klasičnega indijskega plesa in joge na Odissi Dance academy v Bubanešvaru v Indiji. Kasneje je študirala še nihon buyo, aikido in buto v Manseiken dojo v Kamamotu na Japonskem. Nazadnje je raziskovala načine gibanja makulele, condomble, capoeira z različnimi brazilskimi mojstri. Po študiju v Freiburgu v Nemčiji, na Bewegung art centru za novi ples, spozna Freya Fausta in sodeluje v z njim v njegovem nomadskem kolidžu ter nadalje študira ter poglablja svoja plesna znanja.

Sebastjan Starič, plesalec, igralec, performer, koreograf in pedagog je leta 1990 začel delovati v Gledališču Ane Monro in Plesnem teatru Ljubljana. Sodeloval je z vidnejšimi slovenskimi koreografi in režiserji, posnel kar nekaj video filmov z Emo Kugler in Markom A. Kovačičem, se izpolnjeval v boksu, pridružil plesni skupini Fourklor ter leta 1989 začel ustvarjati samostojne gledališke predstave. Do sedaj je ustvaril osem avtorskih projektov in koreografij ter prav toliko učnih stvaritev z mladimi kot mentor sodobnega plesa, največ znotraj teatra Pozitiv, DIC Ljubljana, pa tudi znotraj projektov, ki so se ukvarjali z depriviligiranimi skupinami mladostnikov. Za te stvaritve je prejel kar nekaj vidnejših nagrad.

Jurij Konjar, plesalec in koreograf je s športnimi plesi pričel plesati pri trinajstih, nato pa je nadaljeval z jazz baletom, modernim plesom, klasičnim baletom, dokler se ni ustalil pri sodobnem plesu. Končal je šolanje na akademiji PARTS v Bruslju ter sodeloval s skupino Les Ballets C de la B. Kot plesalec je v zadnjih desetih letih plesal v projektih po vsej Evropi, kot koreograf pa je v zadnjih štirih letih ustvaril tri celovečerne predstave v mednarodni produkciji ter nekaj krajših ter kot plesni pedagog učil po Evropi, Avstraliji in Novi Zelandiji. Prejel je nagrado občinstva na Gibanici 2004.
Kristina Aleksova, balerina, koreografinja, ki poleg klasičnega baleta deluje na širokem plesnem področju; pleše od Hortonove plesne tehnike preko Jazz, od karakternih do renesančnih plesov. Od leta 2002 pleše tudi v SNG Opera in balet Ljubljana. Ustvarja opazne vloge v klasičnih baletih in sodobnoplesnih predstavah. Prejela je več nagrad na slovenskem festivalu mladih koreografov ter s sodobnimi koreografijami sodelovala na oblikovalskih prireditvah kot je Zlati boben ter modnih revijah Studia Oktober.

Željko Božič, plesalec, koreograf in pedagog. Najprej je kot trinajstletnik plesal latinsko ameriške plese, kasneje jazz balet. Zdaj pa nadaljuje svojo plesno pot v hip hopu. Uči v plesni šoli Kazina, in sicer tekmovalne skupine mladincev in članov. S svojimi plesalci se udeležuje tako domačih tekmovanj kot evropskih in svetovnih ter deluje kot učitelj na domačih in tujih delavnicah. Sam in s svojimi učenci si je priplesal že več kot 50 priznanj, nagrad in odličij.

Fičo Balet

FIČO BALET je nekonvencionalna plesno-gledališka skupina, ki preko plesnih, gledaliških predstav in delavnic ljudem na sodoben način omogoča doživeti vrhunsko umetnost. Akademsko izobrazbo in klasična znanja preliva v navdihujoče in razumljive predstave ter z njimi demokratizira visoko umetnost.
Od leta 2000 smo sodelovali s preko 100 umetniškimi sodelavci, odigrali preko 200 predstav in delavnic, med drugimi v Londonu, Moskvi, New Yorku, Bostonu, Montrealu, Hanovru, Berlinu, Pragi, Varšavi, Milanu, Antwerpnu, Kopenhagnu, Bytomu, Volgogradu, Monaku, Beogradu, Podgorici, Dubrovniku, Zagrebu, Puli, Gradcu, Cividale del Friuli, Cahorsu, Cambridgeu in na glavnih slovenskih odrih.

Ples
Sun City (2007), Formula (2006/2007), Rob raja (2005), Confi-dance (2004), I:move (2004), Igra (2004), :id (2003/2004), Vznemirljivost prigod (2003) Summer brezze (2003), Proti toku (2002), Švic in švarc (2001) 1:0 (2000)

Gledališče
ME5X5( 2005), ME4X(2004), ME3X (2003), ZŠG 1- 6 (1999-2005) Gverila Teater (2004)

Delavnice
Fičo trening, Balet, Učna ura, Koreografski izziv, Pro-intensive, Gledališka improvizacija, Kreativne delavnice

Fičo Balet ekipa
Goran D. Bogdanovski, umetniški vodja plesa; izvršni direktor
Dejan Srhoj, umetniški vodja delavnic
Mojca Dimec Bogdanovski, umetniška vodjiteljica gledališča