Ana Sokolović

LJUBEZENSKE PESMI

α {Kolofon}

Irena Yebuah Tiran, mezzosopran
Lovro Ravbar, saksofon
Rocc, režija
Igor Remeta, oblikovanje luči

PREMIERA: 16.10.2018, Stara mestna Elektrarna, Ljubljana
GOSTOVANJE NA ČEŠKEM: 20. 11. 2018 (Brno - Dvorana s freskami Stare mestne hiše), 22. 11. 2018 (Olomouc - v okviru Festivala sodobne glasbe opera Schrattenbach 2018)
Koprodukcija: SKGG/opera povera (Češka), v sodelovanju z Zavodom Bunker Ljubljana

δ {O monooperi}

Ljubezenske pesmi (Love Songs) so opera za mezzosopran in saksofon, spektakularno in virtuozno delo za oba protagonista. Odlična v Kanadi živeča skladateljica srbskega rodu Ana Sokolović je v delu uporabila čudovite ljubezenske pesmi v mnogih jezikih, ki so jih napisali Shakespeare, Katul, Walt Whitman, Amarusataka ... Z glasbo nas popelje skozi te čudovite ljubezenske izjave in raziskuje glasovne zmožnosti, ki se močno oddaljijo od tradicionalne operne tehnike. Ljubezenske pesmi so doživele premiero leta 2008 kot opera za sopran brez spremljave v Kanadi. Opera od tedaj izjemno uspešno nadaljuje svojo pot po vsem svetu in skladateljica jo je v letu 2017 priredila za sopran in saksofon. To verzijo bomo izvedli v koprodukciji med Slovenskim komornim glasbenim gledališčem in Opero povera (Češka). Delo traja 50 minut.

Ana Sokolović (1968) je srbska skladateljica, ki že dvajset let živi v Kanadi in je profesorica kompozicije na Univerzi v Montrealu. Kompozicijo je študirala v Novem Sadu in v Beogradu, nato pa diplomirala v Montrealu. Komponira dela za glas, solo instrumente, orkester in komorno glasbo. Izvajajo jih v Kanadi, Franciji, Nemčiji, Italiji, Veliki Britaniji, ZDA, Indiji, Srbiji in na Islandiji. Za svoje delo je prejela vrsto nagrad, trikrat je zmagala na tekmovanju mladih komponistov SOCAN, dobila je nagrade Opus Prize, leta 2009 pa National Centre Arts Award, ki ji je omogočila, da je bila naslednjih pet let rezidenčna skladateljica Orkestra NAC. Leta 2012 je njena opera Svatba – Wedding prejela šest nominacij za nagrade Dore Mavor Moore in prejela nagrado za izjemno novo opero. Opera Svatba je šla nato na turnejo po Kanadi in Evropi, letos smo si jo lahko ogledali tudi v Ljubljani. Njena glasba je igriva, bogata z invencijo, pogosto jo inspirirajo balkanski ritmi in ljudska glasba.